Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2019 19:32 - Продължението на гордостта. Отрицанието
Автор: eboa Категория: История   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.07.2019 19:46


Продължението на гордостта. Отрицанието

(Откъс от предстоящата ми книга „ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ. ВЪПРОСИТЕ“)

 

Всичко е свързано със задаването на въпроси. Защо, какво и как. Според мен, историята е преди всичко въпроси. На тези въпроси има различни отговори. Всеки има своите отговори. Историята не е застинала мъртва материя. Тя е преживяването на история. Тя е много лична, дори за тези които не се интересуват особено от нея. Победите на българите при Симеон, България на три морета при Иван Асен II, “Време разделно“ на Антон Дончев, неодобрението или одобрението на комунизма.

 image
(Георги Димитров)

Разбира се, комунизмът, както е рекламиран още от времето на Георги Димитров, е динамична концепция. За младото поколение тя не съществува. Историята се изучава повърхностно в училище, освен ако учителят наистина управлява вниманието на учениците. Но ерата на комунизма винаги е накрая на учебната програма, никой учител не иска да се докосва до нея, защото е конфликтна и е като проказа. Нещо като чума. Повечето хора не знаят кой е Сталин, а дори и Хитлер или Мусолини. Не знаят кой е Вълко Червенков. Не знаят кой е Тодор Живков. А това са хората, които, благодарение на своята власт и на злоупотребата с нея, са моделирали нашия съвременен живот.

 

Забравянето е част от отрицанието. Ако не помня, значи не е било. След като не е било, аз не се интересувам от него. Втората част на отрицанието е директното отрицание. Българите са били велики, побеждавали са Византия, следователно са се били смело с турците и някакви необясними причини са довели до пропадането на България през 14 век за ок. 500 години.

Турците са рязали главите на християните и затова сега в България има мюсюлмани, помаци и турци, общо над 10%. Но иначе теоретично и по Конституция България е еднонационална държава, в която няма етнически малцинства. А ДПС  (подмолното име на турската партия) участва в половината правителства след 1989г. ..

image
(Аня Пенчева във филма "ВремеРазделно", по романа на Антон Дончев)

Отрицанието отива нататък. 

Манастирите са били огнища на българщината, на патриотичното образование, на книжовността (една добра дума). Турците са опожарили манастирите, както и книгите, които са били в тях. Затова ние нямаме писмена история ... Отговорността е чужда.

Отрицанието продължава. Българската армия не е загубила нито една битка, нито едно бойно знаме, следователно ние сме велики, а другите са просто лошите и злите. Виновните за всички ни беди.

Но въпреки отрицанието, остават въпросите, които поставят на изпитание гордостта. Защо съдбата ни е толкова преобладаващо трагична, след 1300 години история? Всъщност, от тези 1300 години колко сме били независими или (в модерната категория) свободни...

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eboa
Категория: Поезия
Прочетен: 629743
Постинги: 741
Коментари: 459
Гласове: 4214
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031