Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 12:10 - Хомо сапиенс
Автор: looklikerain Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5369 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                   

Човек
image
Homo sapiens sapiens
Природозащитен статут
image
Незастрашен
Класификация
 
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Primates Примати
семейство: Hominidae Човекоподобни
род: Homo Човек
вид: H. sapiens Разумен човек
Научно наименование
image Homo sapiens
Linnaeus1758
Подразделения
Homo sapiens idaltu
Homo sapiens sapiens


Хората (Homo sapiens, „разумен човек“ на латински език) са вид средноголеми бозайници, единствените съществуващи днес представители на род Човек (Homo). Те са ходещи изправени примати от семейство Човекоподобни (Hominidae). Имат силно развит главен мозък, даващ им възможност за абстрактно разсъждение, говор и самоанализ. ДНК анализите показват, че съвременният човек се появява в Африка преди около 200 000 години. Днес обитават всички континенти, а популацията им през 2010 година се оценява на около 6,9 милиарда души.

Както повечето примати, човекът е социално същество. Той има високо развити комуникационни, изразни и организационни способности. Социалните структури на човешките популации са особено комплексни, състоят се от сътрудничещи и конкуриращи се групи, на различни нива - от малко семейство и партньорство до различни сдружения на политическа, научна, икономическа и религиозна основа. Обществените взаимодействия между хората водят до установяване на разнообразни социални норми, ритуали, традиции, закони, които са в основата на човешкото общество. Хората имат и силно развит усет за красота и естетика, в комбинация с желание за самоизява, което води до културни нововъведения като изкуство, литература и музика.

Човек се отличава и с желанието си да разбира и влияе на света около себе си, в търсене на обяснение и начин за използване на природните явления. Това желание води до възникване на науката, философията, митологията и религията. Вроденото любопитство води до развитието на разнообразни предмети и умения. Човекът е уникален вид, единственият, който пали огън, готви храната си, шие си дрехи и използва многобройни други технологии.

Техническото развитие дава възможност на хората да колонизират всички континенти и да се приспособят към практически всички климатични условия на Земята. През последното столетие те проникват в Антарктика, в дълбоките части на океаните и в Космоса, макар че мащабната колонизация на тези местообитания засега не е практически осъществима.

Тъй като рядко са нападани от други животни, хората обикновено се определят като свръххищници. Те оказват значително въздействие върху околната среда, в частност са основен фактор за Холоценското масово измиране.

 Холоценско масово измиране се нарича всеобхватното и протичащо и в наши дни масово измиране на видове по време на съвременната холоценска епоха. Списъкът на изчезналите видове обхваща редица растителни и животински семейства, включващ бозайници, птици, земноводни, влечуги и членестоноги. Холоценското измиране понякога се определя като шестото значително масово измиране. От Международния съюз за защита на природата (IUCN) е документирано изчезването на 784 вида от 1500 г. от н.е. до наши дни. Имайки предвид обаче, че по-голямата част от изчезналите видове най-вероятно не са документирани, учените оценяват, че броят на изчезналите видове само за миналия век е някъде между 20 000 и два милиона, като точният брой не може засега да бъде установен. Максималният съвременен темп на измиране се оценява на 140 000 вида годишно.

Най-общо казано, холоценското масово измиране представлява изчезването на едрите бозайници (наричани още мегафауна) в края на последния ледников период, т.е. преди около 9 000 - 13 000 години. Като причини се посочват или климатичните промени, или разпространението на човека, или и двете заедно.

/ От Уикипедия /







Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :) добро напомняне
19.10.2011 12:22
Видям случайно и какво да видя - съвпадение на теми :)

А аз днес обогатих класификацията :)

Поздрави - marcusjunius
цитирай
2. анонимен - имах предвид влизам случайно, м...
19.10.2011 12:23
имах предвид влизам случайно, макар че видям е хубава дума
цитирай
3. looklikerain - На мен никак не ми стана приятно
19.10.2011 18:15
че съм причина за Холоценско масово измиране... Миналата седмица настъпих едно врабче и още го преживявам...
Разбира се, Вашата класификация е непостижима, уникална и просълзяващо смешна, ткс :))))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: looklikerain
Категория: Лични дневници
Прочетен: 266109
Постинги: 82
Коментари: 264
Гласове: 2865