Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2018 12:27 - По-прости ли са швейцарците и австрийците да имат над 100 пъти повече ски писти от нас?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1506 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 20.02.2018 12:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Автор: Проф. Иван Т. Тодоров, "24 часа"


След като българските екоактивисти проспаха презастрояването и бетонирането на българското море, нека те и държавата да се размислят дали трябва да пречат да се правят добре премислени курорти на подходящите места, които може да се ползват и през зимата, и през лятото. При това на много места това може да бъде съчетано и с използването на минерални води, което създава отлични условия за комбиниране със спа туризъм. Такъв е случаят с Добринище например.

image

 

Иван Тодоров, снимка: БГНЕС

 

Много е просто - хотелите трябва да съответстват на възможностите на съоръженията.

 

Погледнете как и Австрия, и Швейцария имат над 100 пъти повече писти, съответно 23 и 32 пъти повече ски лифтове и влекове. Тези цифри, съотнесени към 100 хил. души от населението, пак са десетки пъти повече, а пистите в Австрия са над 100 пъти повече. Като видим, че българските планини заемат повече площ, отколкото планините в Швейцария, трябва да си зададем въпроса дали в тези държави живеят прости хора, или при нас нещо не е наред. Че там не живеят прости хора, е видимо. Швейцария е многократно обявявана за най-добрата страна за живеене в света. Столицата на Австрия е многократно обявявана за най-добрия град за живеене в света. Да не говорим за стандарта на живот в тези две държави.

 

Е, може би тогава тези две държави имат проблем с природозащитниците? Човек ще си каже, че в Швейцария и Австрия екоактивистите са тотално корумпирани или ги няма, или не милеят за родните си страни – да допуснат навсякъде, където може, да се изгради зимен курорт. И в края на миналата година в Швейцария се откри едно голямо разширение на голям ски курорт. Ами то ако българските екоактивисти действаха там, централните улици на Виена или Цюрих щяха нонстоп да бъдат запушени от хиляди протестиращи, загрижени за “недопустимото” посегателство върху природата. Да, ама не. Просто тамошните природозащитници не си изкарват хляба от чужди пари, целящи да се спре развитието на зимния туризъм. Не се занимават и с изнудване. И мислят за държавите си – където спортът дарява радост и здраве и където милиарди се вливат от туризъм. А за учудване – природата се оценява като много красива, защото има условия хората да ѝ се радват. В България природата също е много красива, но хората нямат достъп до зимни спортове и не може да се оцени красотата. (Погледнете цифрите на графиката - сравнението между Австрия, Швейцария и България говори само.)

 

Над 80% от пистите в Швейцария и Австрия са до 2300 м надморска височина. Факт е, че в Швейцария и Австрия има и писти, които са на по-голяма височина от българските. Ето защо никой не казва, че пистите ни трябва да са колкото в Австрия или Швейцария. Но може да имаме достатъчно, за да не оставят парите си повечето българи в чужбина. Площта от България над 1500 м н. в. е 5439 кв. км, или 5,439 млн. дка. 1,165 млн. дка са с височина над 2000 м. Голяма част от тази територия е подходяща за изграждане на ски писти.

 

На ски пистите също има растителност, която при височина над 2000 м е подобна на околната. При положение че всеки съвременен ски курорт използва съоръжения за изкуствен сняг, продължителността на сезона спокойно може да е поне 3-4 месеца.

 

Когато пишем, че в България има 20 ски курорта, това не е точно така. В България има 3 реално действащи ски курорта по нормалните стандарти – Банско, Боровец и Пампорово. Има и една добре оборудвана действаща писта на Витоша. Другите места за ски в България са малки писти с по едно влекче или седалков лифт - в Австрия и Швейцария не ги броят за ски курорти. Така че, ако говорим за истинското съотношение – в Австрия има 144 пъти повече ски курорти, отколкото у нас.

 

Винаги съм се възхищавал от безочието на една част от българските екоактивисти. Ние сме на първо място по замърсеност с фини прахови частици в ЕС. Това причинява огромни поражения върху здравето на хората. Но не бих казал, че екоактивистите се занимават сериозно с този жизненоважен за човешкото здраве проблем. Защо здравето на хората е по-маловажно от правото на свободно придвижване на лалугерите, мишките и другите твари? Защото никой не им плаща да се интересуват от него, защото няма как да се занимават с изнудване, т.е. не могат да печелят пари. Друго е да поизнудиш някой реален инвеститор, разполагащ с пари. Не казвам, че в България всички екоактивисти се занимават с изнудване. Но, за съжаление, истинските и убедени природозащитници, които не ламтят за пари, не са много.

 

Интересно е, че страни като Швейцария подкрепят активно българските екоактивисти. Възниква интересният въпрос – Швейцария има 110 пъти(!) по-голяма дължина на ски пистите, отколкото България, но подкрепя тези, които са против развитието на зимния туризъм у нас.

 

Дали няма известен конфликт на интереси?

 

Швейцарците са доказали, че са умни хора и защитават интересите на гражданите си. Както би трябвало да прави всяка държава, вкл. България.

 

Швейцария не е част от европейското икономическо пространство (подписва, но не го ратифицира), но е подписала Меморандум за разбирателство с ЕС през 2006 г., с който Швейцария поема задължения към ЕС да направи “вноска за разширяването на ЕС”. Конкретният проект, който се финансира с тази вноска, е “Подкрепа на гражданското общество” и основно – подкрепа на НПО. Като резултат от това през 2010 г. е подписано рамково споразумение между Швейцария и България, с което за България са предвидени 76 млн. шв. франка, а за “Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество” са заделени 8 млн. швейцарски франка. Така Швейцария поема задължения към ЕС да предостави 1,302 млрд. шв. франка на България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения - т.нар. вноска за разширяването на ЕС от страна на Швейцария. Конкретният проект, който се финансира с тази вноска, е “Подкрепа на гражданското общество” и в частност – подкрепа на НПО. За България са отредени 3 млн. шв. франка за периода 2012-2017г.

 

Нека не бъркаме желанието да се направят много повече ски курорти с презастрояването. Навсякъде по света се изграждат преимуществено ресторанти или чайни с тоалетни за скиорите с добри пречиствателни инсталации. Иначе просто планината ще бъде опикана. И още нещо. Съвсем очевидно е да се направи вторият лифт в Банско, за да се премахне унизително висене с часове за качване на лифт. Но ако не бъдат разширени ски пистите и лифтове и влекове в самата планина, същите опашки ще се пренесат на лифтовете на самите писти. Опашки има и сега. Казано с други думи, проблемът няма да се разреши само с втори лифт.

 

Друг е въпросът, че държавата трябва този път да се намеси и да предотврати ново презастрояване на Банско, защото тогава и новопостроените съоръжения ще отеснеят. Хотелите следва да съответстват на възможностите на съоръженията – много е просто. Австрия разрешава на много места да се изграждат курорти и във високите части на планината (над 2000 м) – напр. Горен Зьолден. Италия също – напр. Червиня. И така е в много държави и на много места. Но да приемем, че в България няма да отиваме към такива решения.

 

Нека има регулация, за да не може едни същи структури да управляват примерно повече от два курорта, за да нямат монополно положение. Но това е съвсем друг въпрос. И в момента трите ни основни ски курорта имат различни собственици. В Австрия и Швейцария не се интересуват от такива проблеми, понеже са част от един европейски общ пазар на ски туризма. Докато ние правим всичко възможно да не сме конкурентоспособни.

 

След като българските екоактивисти проспаха презастрояването и бетонирането на българското море, нека те и държавата да се размислят дали трябва да пречат да се правят добре премислени курорти на подходящите места, които може да се ползват и през зимата, и през лятото. При това на много места това може да бъде съчетано и с използването на минерални води, което създава отлични условия за комбиниране със спа туризъм. Такъв е случаят с Добринище например.

 

Изграждането на ски курорти въобще не е в противоречие с изграждането на спа курорти там, където има минерални води. Просто трябва да се помисли за изграждане на луксозни хотели, включително от вили със собствени басейнчета и джакузита. Нека да прекратим практиката България да се третира като място основно за алкохолен и секстуризъм покрай другото. Тук е и мястото на държавата да се намеси още по-активно.

 

Като са толкова принципни екоактивистите, нека като първа мярка да спрат да карат ски и борд – нали точно карането създава нуждата от курорти. Освен ако не са милионери и не ги качват с вертолети по необработени писти. И докато българските любители на зимните спортове си губят времето и мръзнат по опашките за лифтове, а скиорите се бутат едни други по претъпканите писти, по-заможните българи оставят парите си в ски курортите основно на Австрия и Швейцария и другите подобни държави. И как страната ни ще просперира при подобна ситуация?

 

image

 

 

Източник: "24 часа"

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/po-prosti-li-sa-shvejcarcite-i-avstrijcite-da-imat-nad-100-pyti-poveche-ski-pisti-ot-nas




Гласувай:
3



1. shtaparov - Не са по-прости: по-добре обору...
20.02.2018 18:23
Не са по-прости: по-добре оборудвани с планини са :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579872
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031