Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2020 21:04 - ББР – новото КТБ? Грабежа на милиадите започна, а ние ще броим фалиралите и труповете и ще плащаме сметката!
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2020 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  ББР – новото КТБ? Грабежа на милиадите започна, а ние ще броим фалиралите и труповете и ще плащаме сметката!

Posted on 07.04.2020

На страницата на държавната Българска банка за развитие ще видите, че банката продава множество активи от длъжници, на които е предоставила заеми и сега не може да си ги събере. Следи ли някой на кого и срещу какви обезпечения се предоставят тези заеми? Кой носи отговорност за това, че с публични средства се финансират бизнеси?

image

Помним кредитните милионери през 90-те. Помним и КТБ. Наказани за тях няма. А схемата се разигра пред очите ни и бе една и също – набрани от вложителите средства се предоставят на кухи фирми срещу необезпечени заеми. Днес схемата е същата – чрез държавната Българска банка за развитие се стимулират бизнеси на избрани до властта лица, на тъмно и непрозрачно, на които лица се предоставят милиони. На кухи и неработещи дружества се предоставят заеми, за да бъдат конкурентноспособни. Кой ще отговаря, ако средствата по тези заеми не могат да бъдат събрани? Защото и хората са същите, Стоян Мавродиев – председател на КФН, който проспа КТБ, е вече председател на УС на ББР. Същата ББР, която финансира един корпулентен безнесмен със стотици милиони, който се прави сега на дарител! Същият, който е отговорен и за фалита и разграбването ан КТБ.

Не е ли ББР новота КТБ?

От БОЕЦ изпращаме сигнал до ДАНС за опасенията ни, че държавната банка предоставя необезпечени заеми нецелесъобразно и на фиктивни дружества.

Отправяме своите въпроси към Стоян Мавродиев, като председател на управителния съвет на ББР.

1. Кое налага в условията на безпрецедентно обявено от 13.03.2020г. извънредно положение в страната ББР да отпуска заем в размер на 75 млн. лв. към един единствен икономически субект?

 2. Къде бихме могли да се запознаем с мотивите, с които от ББР е решено да се предостави заем към „Свети Георги Груп“ ЕАД?

 3. Разглеждани ли са и други възможности за предоставяне на заем в подобен размер към други дружества и ако да – кое е надделяло от ББР да се спрете именно на „Свети Георги Груп“ ЕАД?

 4. Каква е дейността на „Свети Георги Груп“ ЕАД? Извършен ли е неин анализ от представители на банката, посетени ли са от представители на банката собствени или наети помещения – офиси? С какъв персонал разполага дружеството и какъв е годишният оборот за последните три години? Извършвани ли са физически проверки, на място на дружеството от представители на ББР за това дали дружеството извършва в действителност дейност? От кои документи можем да се запознаем с отговорите на поставените въпроси?

 5. Доколкото във ГФО за 2016г. и 2017г. се сочи, че дружеството извършва финансови услуги – изкупуване и събиране на вземания, ако дружеството и понастоящем извършва основно такава дейност, считате ли и защо, че е уместно ББР да предоставя заем на икономически субект, който е пряко зает в сферата на услугите, а не производството или търговията, където се създава продукт за реализирането му на пазара? Не е ли по-целесъобразно да се предоставят средства на търговци с финансови затруднения, за да избегне задлъжняването им, прекратяване на дейността, обявяването им в несъстоятелност?

6. С предоставяне на посочения заем, не се ли намесва пряко ББР в сектора на изкупуване на вземанията?

7. С какви активи е обезпечено вземането на ББР, на каква стойност са оценени те и каква е тяхната ликвидност? Кой е извършил оценка и бихте ли ни предоставили документи в тази връзка? Носи ли някой имуществена и наказателна отговорност при невъзможност кредитополучателят да върне предоставените му заемни средства?

В чл.1, ал.3 от подписания между ББР и Свети Георги Груп ЕАД договор за особен залог на търговско предприятие се сочи най-общо, че същото е съвкупност от права, задължения и фактически отношения, в които са включени и отделни негови активи, посочени, включително, но не само : вземания, недвижими имоти, акции и дялове от дружества, ДМА, КМА, стоки в обороти, търговски марки, лицензи и концесионни права и други. От достъпните публично регистри става ясно, че дружеството няма собствени имоти, няма и регистрирани търговски марки, а според ГФО за 2018г. то разполага с активи за 57000лв.

6. Считате ли, че в действителност „Свети Георги Груп“ ЕАД е осъществявало дейност през годините и от кои документи заключавате за това? Упражнявал ли е  търговецът своята дейност добросъвестно, след като не е спазвало българското законодателство?

Съгласно публикувания за 2018г. годишен финансов отчет „Свети Георги Груп“ ЕАД разполага с активи от 57000лв., колкото са и пасивите, отчело е за периода приходи от едва 2000лв. и никаква печалба. Подобно е положението и за 2017г., и 2016г., през които години дружеството реализира съответно приходи от 3000лв. и 2000лв., и отново никаква печалба. ГФО през годините са напълно огледални, което е характерно за т.н. „кухи“ фирми, които не извършват никаква дейност. Отделно от това, „Свети Георги Груп“ ЕАД публикува своите ГФО за 2016, 2017 и 2018г. в нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗСч. едва на 30.03.2020г. и то след указания, дадени от ТР, за да бъде вписан договора за особен залог.

7. От ББР запознавали ли сте се дали са извършвани ревизии на „Свети Георги Груп“ ЕАД през годините и какви са резултатите от тях? Има ли дружеството публични задължения и ако да – в какъв размер и за какво вземане?

КАКВО СЕ СЛУЧВА НА ПРАКТИКА?

Тези 75 милиона явно са част от парите, които са предвидени в мерките за борбата с кризата причнена от коронавируса, защото правителството обяви, че увеличават капитала на ББР с тази цел. Това означава, че Българската банка за развитие  финансира с пари на данъкоплатците една частна колекторска фирма. С увеличаване лимита на държавния дълг от 2.2 на 10 млрд. лв. директно 700 000млн. лв. отиват за допълнителен капитал на ББР, а оттам – 75 млн. лв. за неизвестното дружество. Повече от 10% от всички средства предвидени за подкрепа на бизнеса отиват в едно, единствено дружество и то с дейност, която няма нищо общо с индустрия, производство, или заетост! Точно обратното, този тип фирми са бич за бизнеса и гражданите в България. Част от тях са физическите наследници на СИК и ВИС, – „събирачи“ на задължения, нерядко със средства и методи от 90-те години на миналият век. ТОГАВА? Кого ще спасяваме и на кого ще помагаме в тази галопираща криза? Докато десетки хиляди семейни, малки и средни фирми и бизнеси са заплашени от фалит, за тях пари няма, но за други, избрани има десетки милиони! До болка позната схема. С тези действия започва да се разкрива реалната картина на замисленият план на управляващата ни мафия за „усвояване“ на вече гласуваните десет милиарда външен дълг и на останалите милиарди от бюджета и европейските фондове. За „нашите“ фирми и обръчи ще има милиони и милиарди, за останалите – 60% от заплатите, или „нищо за маргиналите“, както се изрази Горанов.

След фалита на КТБ, Пеевски прехвърли своите кредити към ПИБ и ББР. Булгартабак, Лафка, Техномаркет и останалите разграбени и докарани до фалит активи и фирми на корпулентният бизнесмен са показателни за неговите бизнес способности. Мавродиев, както и Борисов и Горанов са проводници и защитници на интересите на шепа олигарси, като Пеевски, Минев, Златев, Гергов и тн.  за сметка на общественият интерес. С отпуснатите десетки милиони въпросната фирма изкупува лошите кредити за 500 милиона  на #ФалираЛиПИБ  А кой и как източи тези милиони и защо ние трябва да ги плащаме може да прочетете тук:

 

 

Подобни паразити източват, оглозгват до смърт и преминават към следващата ‘мазнинка’ (по Борисов) и на следващата софра. А всички ние плащаме цената! Те не създават, те изяждат създаденото и се хранят с нашият труд, пари и съдби. В България това става със съдействието на държавата, защото мафията е превзела и управлява държавата. Изключителен цинизъм и мерзост е в условията на пандемия и извънредно положение, когато стотици хиляди и дори милиони български граждани и фирми са изправени пред тежки финансови проблеми, фалити и глад, да източваш и крадеш ограниченият ресурс предназначен да даде глътка въздух на изнемогващите. Кой стои зад „Свети Георги Груп“ ЕАД обществото не знае, но сигурното е, че отново ще плати сметката! Този път обаче цената освен в милиони и милиарди ще се измерва и в човешки животи! 

(водеща снимка – Дневник)

БОЕЦ призоваваме всички граждани стриктно да спазват мерките обявени от СЗО за лична хигиена, социална дистанция и защита. Защото НЯМА кой друг да ни защити! Затова трябва да сме още по-отговорни. Без паника и без страх, с отговорност и решителност. Пазете се и реагирайте яростно и незабавно на всички лъжи, репресии и посегателства на управляващата ни мафия въху свободата, правата ни и демокрацията. Трябва да се преборим с вируса и да потърсим отговорност на управниците ни за всички извършени престъпления. Трябва да получим незабавно отговори на поставените въпроси и виновните да понесат отговорност!

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39746080
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031