Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2016 11:30 - „...И хлопката запява своя песен...”
Автор: razumka Категория: Забавление   
Прочетен: 2986 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.05.2016 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
/ЕТЪРСКИТЕ МАЙСТОРИ/

   В Етърския музей хлопкарската работилница е в къща, копие на възрожденска къща от 18 век от с. Нова махала, Габровско. На прозорците се мъдрят хлопки всякакви размери, а над вратата се люлеят тумбеста хлопка и звънец, които по-любопитните удрят, за да чуят уникалния им звън. 
   В отколешни времена, с появата на скотовъдството се заражда и хлопкарството. Водачът на стадото носи звънец, за да известява за добитъка, а при опасност хлопката звъни тревожно, за да оварди стадото.
   С големи гръмки хлопки на Сирни Заговезни пък кукерите гонят злите духове и подканват идването на пролетта.
   Хлопкарството, казва майсторът, хич не е лесен занаят. Изкуство е да се настрои звъна на една хлопка, така тя да запее своя песен. А докато се стигне дотам, усилена работа те чака.Инструментариумът, който се използва, включва резачка за ламарина, ножици, железни калъпи - „чаши” за студено изчукване, калъпи за горещо изчукване, наковалня, чукове, клещи.
   Майсторът с усърдие очертава заготовките върху ламаринен лист /скрояване по шаблон/ и ги изрязва със специална ножица. С помощта на менгеме и чук прави набори, с които се оформят рогата на облите хлопки. Поставя ги в калъпите за студено изчукване /”корубене”/ и ги огъва. За всяка от тези операции се изисква физическа сила, концентрация и умение. Както при всеки ръчен занаят, така и в хлопкарството, всеки етап е труден, но щом човек е здрав и бодър, всяка стъпка от изработването на хлопката, му носи радост.
   За топлата обработка оджакът /огнище, което се раздухва ръчно с мях/ се пали и в специални калъпи се избиват „тумбаците” на хлопките.
   Старите хлопкари казват, че горещото изчукване има очистителна сила, която пропъжда злите духове.
   После хлопките се сгъват и занитват на наковалнята, оформя се вида им и се пробиват дупки за дръжките /клуповете/. Първите изработени хлопки се казват „траки”. Оформени са само със студено изчукване, на вид са сплескани и нямат мелодичен глас, а сякаш тракат. „Рогатите” пък се изработват, без да им се мачкат рогата. Най-много се работят и използват облите хлопки, заради звъна им като песен.
   Технологичният процес продължава с обливането на хлопките със смес от вода, глина, боракс и бронзови стружки и запояването им в нагрятото до 1000 градуса огнище.
   След горещата обработка майсторът ги изстудява във вода и според отвора слага езичето.
   И това е много важна и тънка операция. Да докараш гласа на хлопката е най-интересният момент. Когато хлопката запее, тогава изпитваш най-голямо удовлетворение от труда си. А всяка е неповторима със звъна си. И в потвърждение на това, майсторът залюлява една след друга подредените хлопки.
   Песента им ви пренася в Балкана сред зелените пасища със стада и сякаш усещате какво ви разказва всяка от тях... Най-големите и най-тежките издават мощта на едрия и силен бик, тези за кравите звънят някак по-меко, по-гальовно. Дори хлопките за овена и овцата звучат с различен глас – от по-наперено до по-спокойно. По хлопката усещате малкото, игриво конче и напористия жребец.
   И все още в плен на чудния свят на хлопките, чувате думите на майстора: „Трудно е, работи се с мъжка сила и изпипване, но най-важно е да вярваш на това, което правят ръцете ти...”

image

image


Тагове:   две,   ТРИ,   едно,


Гласувай:
2



1. rosiela - Хареса ми.
30.03.2016 22:11
Искам още да разказвате.
цитирай
2. razumka - Благодаря Ви за отзива! Имам да р...
31.03.2016 12:29
Благодаря Ви за отзива! Имам да разказвам още много интересни неща за Етнографския музей "Етър"! Тези очерци или приказки за Етърските майстори са плод на дългогодишната ми работа като информатор и екскурзовод в музея. Вече са публикувани в пресата, но желая да ги споделя с повече хора...
Ще се радвам да откликнете на творбите ми за това българско кътче, съхранило възрожденския дух!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razumka
Категория: Забавление
Прочетен: 91120
Постинги: 132
Коментари: 27
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031