Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2020 21:40 - И..като стане дума за държавните олигархически структури, да си припомним САПАРД
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 253 Коментари: 2 Гласове:
7



 
          



НЯМА как да се прекрати порочната практика със създаването на ОЛИГАРСИ в БЪЛГАРИЯ - докато не се прекрати процедурата - "концесии" със закон.

ДАЛАВЕРИТЕ НА МИНИСТЕРСТВАТА ПО ЕВРОФОНДОВЕТЕ
измамите и далаверите в период за времето от 2004 до 2009 година
И....с източването на програмите ФАР и САПАРД се родиха новите ОЛИГАРСИ, срещу които рипат сега уличните протестъри.

За какво става дума?
1. Кратка характеристика на същността и целите на предприсъединителните инсрументи на Европеиския съюз ИСПА, ФАР и САПАРД.

На България се предоставя безвъзмездно финансово съдействие от страна на ЕС чрез три препдрисъединителни инструмента: ФАР, ИСПА и САПАРД. Фондовете предоставят подпомагане във сфери като околна среда, транспорт, подготовка на администрация при работа с проекти. При наличието на такава подготовка, спомага за успешното усвояване на средства от структурните фондове, които биха били предоставени на България, когато стане пълноправна членка на ЕС.Инвестициите целят модернизиране на промишлеността, подпомагане на частния сектор, увеличаване на производствения сектор, подобряване на свързаната с производството инфраструктура....Замислено добре, но, изпълнено - зле.

Какво имам предвид?
Доклада на ЕК.....
"......Ендемична корупция, конфликти на интереси, политически чадъри над мафията, липса на политическа воля за контрол над източването на европари... "
С такива характеристики ЕК определя процеса на усвояване на еврофодовете от България след приемането й в Общността....
От комисията са единодушни - проблемите започват след като управлението на средствата е прехвърлено от европейските институции в ръцете на управляващите в България през 2007 г.
2008 е годината, в която търпението на Брюксел се изчерпа и България започна да понася последиците от липсата на контрол върху усвояването на европарите.

2008 г. - Системно спиране на парите по ФАР, ИСПА и САПАРД

СКАНДАЛИТЕ
1. Директорът на Дирекция "Усвояване на европейските фондове" в Държавен фонд "Републиканска инфраструктура"Любомир Лилов и неговият подчинен Иван Владимиров, началник сектор "Подготовка, търгове и договаряне", са задържани с подкуп от 25 хиляди лева.
2. В официално писмо директорът на Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК Майкъл Лий обяви временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от изпълнителните агенции - Централното звено за финансиране и договаряне в Министерството на финансите и Изпълнителната агенция по ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Майкъл Лий иска отговор от българските институции по 25 проблемни точки. Освен това европейски експерти започват одити на проектите, в които има съмнения за финансови измами........Три са проектите, станали причина за блокирането на парите: за развитие на индустриални зони, за подобряване на пожарната безопасност и за строителството на пречиствателни станции в Мадан, Рудозем и Златоград .Първите измами по САПАРД датират още от 2004 г., но най- скандални разкрития за финансови злоупотреби по програмата ЕК прави в началото на 2007 г. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разкрива схема за източване на програма САПАРД в България, Германия и Швейцария. Престъпна група, ръководена от бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, е изнасяла стари месопреработвателни машини от България, демонтирала ги е в Германия и чрез фирми и пощенски кутии, разположени в Швейцария и Ирландия, ги е връщала у нас, но документирани вече като нови. Людмил Стойков - президент на "Ладимекс холдинг", собственик на курорта "Дюни" и акционер в "Стомана индъстри" – е сред официалните спонсори на президентската кампания на Георги Първанов. Освен това, по данни, представени от ГЕРБ, фирмите ""Еврофриго"", Палмигруп"" и ""Родопа"", свързани с групата ""Стойков – Николов"" са спонсорирали БСП със суми, надхвърлящи 150 000 лв.
8 май 2008 г.

Майкъл Лий изпраща второ писмо до българските институции, в което предупреждава, че мораториумът върху предприсъединителните фондове може да бъде удължен. ЕК иска до 16 юни България да предложи списък от некоректни или съмнителни фирми, които да бъдат включени в "Черен регистър на ЕС’’, за да не могат вече да получават субсидии от еврофондовете.
23 юли 2008 г.

Представен е официалният доклад на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдиeто и вътрешния ред, придружен с доклада за усвояването на европейските фондове:
Европейската комисия официално отнема акредитацията на двете агенции по ФАР и потвърждава спирането на финансирането на инфраструктурните проекти по линия на ИСПА.
13 октомври 2008 г.

ДФ ""Земеделие"" възобновява плащанията за спрените проекти по програма САПАРД със средства от националния бюджет. Общо 809 проекта трябва да бъдат финансирани по САПАРД, за които е предвидена субсидия на стойност 307 милиона лева. 474 от проектите са по замразените мерки на обща стойност около 200 милиона лева.

От ДФ ""Земеделие"" настояват за удължаване от ЕК на срока за изпълнение на САПАРД с една година, тъй като до края на 2008 г. няма да могат да бъдат изпълнени всичките 809 проекта.

23 октомври 2008 г.

Става ясно, че по сигнал на ОЛАФ, прокуратурата разследва две нови афери общо за над 5 млн. евро по САПАРД с германска връзка. Претърсени са 15 адреса в София, Бургас и Велико Търново, като е иззета документация от фирмени офиси, производствени помещения и жилища, а огромен обем материали са изискани от фонд "Земеделие". Проверяват се български и германски представители на фирми, бенефициенти и посредници в схеми за субсидиране на материални активи по предприсъединителната програма.

МЪТНИТЕ ДЕЛА НА РИБАРСКАТА АГЕНЦИЯ за периода от 2003 - 2009
Рибарството отдавна се слави като най-чистия начин за пране на пари. Отглеждането на риба се превърна в полулегален бизнес, който не подлежи на контрол. Схемата е утвърдена - взема се язовир под аренда, правят се уж някакви зарибявания, рибата се застрахова и след това се отчита, че е измряла. Всеки друг земеделски производител може да покаже загубите си пред застрахователите, но рибарите - не. След това водата се източва и язовирът остава без риба. Това са думи на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ерман Мустафов Занков.
През 2005 г. е проведена процедура за доставка на униформено облекло на 165-те инспектори по риболовен надзор в ИАРА. Платени за близо 300 хил. лв. за поръчката, което означава, че са им купени дрехи, отговарящи на елитната марка Аполо. Нищо подобно. При доставката се оказва, че един комплект струва не повече от 350 лева. Депутатите от антикорупционната комисия обаче не получиха отговор на въпроса си къде са отишли 242 250 лева.

БИЗНЕСЪТ
Пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, който контролира дружествата "Ладимекс холдинг" и "Еврометал" и е собственик на ваканционно селище "Дюни" е единият от арестуваните във връзка с източването на 7,5 милиона евро от програма САПАРД, стана ясно от изявление на главния прокурор Борис Велчев. Бизнесменът Стойков е близък до президента Георги Първанов и беше един от учредителите на организацията Сдружение за Перник, създадена да подкрепи Първанов в предизборната му кампания през миналата година. Милиони са източвани именно чрез фирмата "Еврофриго", която е свързана с "Ладимекс холдинг" на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. Фирмата му притежава най-големия индустриален хладилен митнически склад на Балканския полуостров от 10 хил. квадратни метра. Компанията на Стойков - "Еврометал" - има да получава близо 60 млн. лв дълг от Националната компания "Железопътна инфраструктура".
Общо пет фирми са заподозрени в източване на средствата от САПАРД. Две от тях - от Шумен са били обект на проверка в хода на разследването за източването на над 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Според регистрите месопреработващите компании "Родопа МИИТ" и "Родопа ГОЛД" са собственост на акционерното дружество "Палмин груп", регистрирано в столицата. Сред заподозрените за измами с еврофондовете са и собствениците на ямболската фирма "Палмигра" и птицекланицата "Чубра".

ДАЛАВЕРИ
В доклад на ЕК, посветен на защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите през 2009 година. Та в документа са ни отличили с констатацията, че съществуват съмнения за изключително висок процент на измамите с пари от програма САПАРД у нас. Докладът е приет с 655 гласа за, три против и 18 въздържали се.
По Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд са регистрирани 24 нередности, като съответната сума е 3 085 074 евро. По Кохезионния фонд са регистрирани 18 нередности с потенциална вреда и лоши вземания за 3 975 059 евро. Има и разбивка по предприсъединителните инструменти: програма ФАР - с 65 нередности и лоши 7 471 920 евро; програма ИСПА - 4 нередности, 1 386 578 евро. Венецът на работата на АФКОС обаче е в разнищването на програма САПАРД - цели 310 нередности, с потенциална вреда и лоши вземания от... 86 799 530 евро.

ДАЛАВЕРИ В НАУКАТА
социологическите проучвания яко лъжат....но българските политици с охота предоставят и прикриват в замяна на манипулирането на общественото мнение от страна на маститите социолози по време на предизборните кампании..Сред тези проекти един особено се откроява с внушителната сума от 950 000 лв.,която получава: проект RNF01/0125 «Подобряване на капацитета на научни организации и мсп за развитие на клетъчни и молекулярни биотехнологии и приложенията им в медицината и здравеопазването» от 2008 година. Зад проекта седи фирмата «Научно технологично обслужване- НТО» ООД със седалище на добре познатият адрес бул. “Джеймс Баучер” 23, чийто мажоритарен собственик «Сентръл Техно Инвест» ЕАД позволява да се проследят връзките на Кънчовците с благочестивият банкер Цветан Василев.

Съсобственици на «Научно технологично обслужване- НТО» ООД са Кънчо Стойчев, Андрей Райчев и Стоян Чакъров. Двамата социолози са добре познати, а по онова време третият партньор г-н Чакъров е главен асистент в катедра Биохимия на Биологически факултет към СУ. Фирмата, занимаваща се с изключително широк спектър от дейности (от консултантство, биологични изследвания и молекулярна медицина до посредничество на чуждестранни лица в страната), е натрупала скандална репутация дълго преди 2008 г. Същата фирма с трима-четирима наети служители (не учени) вече е била замесена в скандал по програмата ФАР в Държавната агенция за рибовъдство и аквакултури, където с проект неправомерно взима апаратура, предназначена за рибовъдни стопанства, която се налага да върне в агенцията след като прокуратурата се заема със случая.

СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ВНУШЕНИЯ и 350 000 лв....
Показвайки универсалната нужда на всяка власт да втълпява социологически внушения на електората, политиката на ФНИ към Кънчовците и НТО показва завидна устойчивост и надпартийност, когато и в скандалният конкурс от 2012 година с анголският професор Рангел Гюров начело на ФНИ, гл.асистент Стоян Чакъров от СУ получава нови 350 000 лв. за “Панел за изследване на индивидуален капацитет за поправка на генотоксични увреждания”. Силният и организиран протест на научната общност по повод на многобройните нарушения, свързани с конкурсната сесия от 2012 г., доведе до отстраняването на Рангел Гюров и Сергей Игнатов, и инициира протестите, принудили правителството на ГЕРБ да подаде предсрочно оставка...



https://www.paragraph22.bg/22-analizi/read/es-pak-ni-podbra-zaradi-sapard





Гласувай:
7



1. djem - На лъжата краката са къси...наистина ли е така?
24.10.2020 21:42
Може ли да се направят 7742 PCR теста за ден? Възможно е, ако денонощието има 34 часа
при положение че в страната има 62 лицензирани лаборатории за PCR тестове (Polymerase Chain Reaction, в превод на български – полимеразна верижна реакция).за да са обработени за денонощие 7742 проби, във всяка лаборатория трябва да са направени доста, теста при отделяне на 10 минути за изследване би отнело ... 34 часа....или лабораториите е трябвало да правят 8. теста на час при денонощен режим на работа и ако се направи преизчисление за 8 работни часа,това означава по едно изследване на всеки две минути. Изводът е, че данните на властите не може да отговарят на истината....или по-точно държавата ЯКО ни лъже ! и още...... централната приемна на ул. „Гюешево” №83 работи само от 7 до 14 часа. След това спират да се правят PCR тестове, защото компютърната им програма спирала автоматично в 14 ч. и данните не могат да бъдат обработени......
цитирай
2. kvg55 - djem,
24.10.2020 23:43
Е, ние разбрахме демокрацията като начин за бързо забогатяване, затова.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 955711
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9187
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930